Nashville – countryns hemstad

Author: | Posted in Countrymusik No comments

 

Det finns en stad som mer än någon annan förknippas med countrymusik. Det är Nashville i den amerikanska delstaten Tennessee. Den har besjungits i otaliga låtar och den har länge varit hem åt de bästa countrymusikerna och producenterna i världen. Dessutom fortsätter den att vara en viktig knytpunkt för de stora i branschen än idag. Det betyder att den som vill satsa på en karriär inom country och väcka skivbolagens intresse bör bege sig till Nashville för att skapa en karriär inom musikgenren. Där finns det en närhet till kollegor inom artistbranschen som gör att det är enklare att skapa kontakter och nå ut med sin talang.

Nashville, Tennessee, USA - April 5, 2013: Colorful signs hang outside Honky Tonk bars and restaurants on Broadway in downtown Nashville, Tennessee. A crowd of people walk below.

Nashville fick sin nuvarande ställning som countryns hemstad redan på 1950-talet. Eftersom countrymusiken är en av de äldsta musikstilarna i USA har den långa anor och den har inspirerat enormt många artister inom vitt skilda genrer. En anledning till att Nashville blev så speciellt i countrykretsar är att det var huvudkontor för flera olika skivbolag. Decca Records, RCA Records och Columbia Records hade alla mycket personal på plats som konkurrerade med varandra om att signa de hetaste artisterna för att hitta nästa countryframgång. Countryn har alltid varit en kommersiellt framgångsrik genre och därför har skivbolagen varit ivriga att hitta rätt i myllret av aspirerande sångare.

Nashvilles rykte som hemvist åt countryn hade inte bara geografiska orsaker. Tack vare alla duktiga artister och producenter som samlades i staden skapades det också ett unikt sound för staden. Det kallades för Nashville-soundet och det var utmärkande för några av de största stjärnorna vid den tiden. En av dem var Jim Reeves som än idag är ihågkommen som en av countryns riktigt stora artister. Han spelade in flera klassiska låtar, som Four Walls och He’ll Have To Go, i slutet av 1950-talet där Nashville-soundet spelade en avgörande del i dess framgång.

Även på senare år har countryartister sökt sig till Nashville för att utbyta idéer och inspireras av historien. En av dem är den svenska countrysångerskan Jill Johnson som flyttade dit för att försöka göra karriär i USA. Det ledde också till det populära programmet Jills Veranda, en tv-serie på SVT där Jill var programledare.

Add Your Comment

nominal