Nutida countrystjärnor

Author: | Posted in Countrymusik No comments

 

Countryn är en musikstil som ofta förknippas med USA under 1900-talet. Faktum är dock att genren har lyckats förnya sig och producera lika många stora stjärnor nu som då. Även om musiken inte låter precis likadan är många av de grundläggande aspekterna desamma och countryn fortsätter att sälja enorma mängder album. Dessutom har den alltid varit ett sätt för amerikaner att kommentera samtiden och den har därmed även fått politisk sprängkraft genom åren. Det är uppenbart att countryn fortsätter att vara relevant i våra tider, något som de moderna countrystjärnorna har visat.

Det blev uppenbart när countrybandet Dixie Chicks stod för ett kontroversiellt uttalande strax efter invasionen av Irak 2003. Under en spelning i London kritiserade de president George W. Bush, vilket ledde till enorm kritik från många delar av landet på hemmaplan. Samtidigt fick de också mycket stöd av människor som menade att artister måste få ha rätt att säga sin mening. I vilket fall visar de hur laddat det är när countrystjärnor uttalar sig politiskt eftersom de ofta har en central roll i det amerikanska samhället.

Taylor Swift har inte varit lika frispråkig i sina politiska åsikter. Istället byggde hon tidigt en karriär på att vara en countrytjej med trevlig framtoning som kunde spela gitarr på egen hand och sjunga trallvänliga melodier. Hon flyttade till Nashville i ung ålder för att satsa på musiken och det blev med facit i hand ett lyckokast. På senare år har hennes musik gått från traditionell country till att bli mer av modern pop, men det finns fortfarande många influenser kvar i hennes musik som uppenbart kommer från den klassiska countrymusiken.

Carrie_Underwood_2,_2012En annan countryartist som har gjort en speciell resa är Carrie Underwood. Hon slog igenom över en natt när hon deltog i talangtävlingen American Idol 2005. USA fick upp ögonen för henne direkt och visade sin kärlek till Underwood genom att rösta fram henne som vinnare. Det var bara början på en framgångsrik karriär. Snart hade hon släppt flertalet album som bland annat har gett henne sju Grammys. Hon har också fått mycket lovord från berömda tidskrifter som Rolling Stone och Time.

Add Your Comment

nominal