Countrymusik i Europa

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

Countrymusik är en musikgenre med ursprung i den amerikanska södern men har alltid varit populär även i Europa. När man hör ordet countrymusik ser man ofta en cowboy framför sig som spelar gitarr. Country förknippas ofta med just det och med svängiga toner. I Europa har country en stark närvaro och du har kanske hört det svenska bandet First Aid Kit sjunga? Systrarna Johanna och Klara Söderberg spelar sköna toner av country. I Sverige är även Jill Johnson stor inom countryvärlden. I Storbritannien så arrangeras det countryfestivaler för att hylla musikgenren. Man kan bland annat besöka Country 2 Country som är välbesökt av stora, amerikanska artister. Även Frankrike arrangerar en festival för countryälskare, nämligen Le festival Country de Mirande i södra delen av landet.

Country tjej med gitarr

Ingen countryälskare behöver åka allt för långt för att finna likasinnade att dela sitt musikintresse med. Vill man åka utomlands för att njuta av countrymusiken så är det en bra idé att besöka någon av dessa länder och deras festivaler. med Mowido hittar du bostäder i andra europeiska länder så att du enkelt kan finna bostad när festivalerna pågår. I Europa så finns även organisationen European Country Music Association där countryälskare samlas för att hylla de artister som som framför och producerar country. Organisationen har funnits sedan 1994 och delar årligen ut priser för bland annat årets bästa sång och årets bästa album. Det finns fler svenska artister än First Aid Kit och Jill Johnson som sjungit country under sin karriär. Även folkkära Kikki Danielsson och Ann-Louise Hansson har sjungit country, även fast det inte är den genre som de starkast förknippas med. Kikki Danielsson har spelat in ett helt countryalbum på plats i Nashville, som också är känt som countryns hemstad, och har haft ett eget tv-program med namnet Kikki i Nashville. Hasse Andersson och Christina Lindberg är andra som hörts på den svenska countryscenen.

Jill Johnsons veranda lockar stjärnor

Country kille med gitarr

Ingen har väl missat att se på den populära tv-serien med namnet Jills veranda som sänts under en tid på svensk television? Jills veranda är en dokumentärserie där den välkända countrysångerskan Jill Johnson bjuder in svenska artister för att både ta del av staden Nashville och av countrymusikens ljuva stämmor. Tillsammans lär de sig om countrymusikens historia och spelar musiken tillsammans. Tv-serien har gjort stor succé bland tittarna och sänts i ett flertal säsonger. artister som gästade ”Jills veranda” 2017 var bland annat Dregen från hårdrocksbandet Backyard Babies och skönsjungande Lisa Nilsson. Även komikern och skådespelaren Mia Skäringer, Erik Lundin, Ana Diaz, Maxida Märak och Bill Miller gästade under 2017:s säsong. Dessförinnan har rockkungen Jerry Williams och Veronica Maggio besökt programmet. Jills veranda vann det ärofyllda tv-priset kristallen år 2014 efter sin första säsong. De tog hem priset i både Årets program och årets realityprogram. Dessutom vann Jill Johnson Kristallenpriset för årets kvinnliga programledare. Det blev helt enkelt inget annat än en succé! Året då Kristallen vanns, 2014 så gästades programmet bland annat av Titiyo Jah, Kakan Hermansson och Magnus Carlson.

Add Your Comment

nominal