Countrymusik

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

En av Sveriges mest populära och mest kända artister är Jill Johnson. Hon sjunger så kallad countrymusik, vilket är en typ av folkmusik. Men var kommer countrymusiken ifrån och när började musikgenren att utvecklas? Vilka var artisterna som kom att influera musikgenren? Här är guiden för dig som vill veta mer om just detta!

Countrymusiken i modern form började att spelas i sydstaterna i USA under början på 1900-talet. Med musikgenren har rötter längre bak i historien än så och countrymusiken är framförallt inspirerad från den irländska och brittiska folkmusiken. Genren har inslag från olika musikstilar, som bluegrass, western, cajun, zydeco, honky tonk och rockabilly. Först under 1940-talet började termen country, eller western, användas för att beskriva genren. Innan dess kallades folkmusiken från sydstaterna Hillbillymusik.

Under 1950-talet blev staden Nashville i regionen Tennessee kärnan i countryrörelsen. Här spelades nämligen radioprogrammet ”Grand Ole Opry” in, som spelade mycket countrymusik. Många nya countryartister såg programmet som en språngbräda från okänd musiker till känd. Programmet är faktiskt fortfarande i produktion, och Nashville är fortfarande den stad som är synonym med musikgenren country.

Kopplingen till sydstaterna och även western har gjort att musikernas klädstil är western-inspirerad. En klockren outfit är ett par jeans, en blommig skjorta, westernhatt, Tygpåse med tryck och en skinnjacka är den väska och den jacka som kan bäras till denna westerninspirerade outfit.

Under andra halvan av 1900-talet och tidigt 2000-tal började personer utanför södra USA lyssna på country. Sedan dess har flera countrymusiker blivit superstjärnor. De här artisterna har utvecklat countrymusiken till vad den är i dag.

Jimmie Rodgers

Jimmie Rodgers spelade och sjöng vad vi i dag kallar country-rock. Han hämtade inspiration från ballader och sjöng om de människor som han själv hade mött, och därför kunde gemene man relatera till Rodgers musik vilket möjligen var nyckeln till hans framgång. Inslag i hans sångtexter var liv, död, kvinnor, alkohol och humor. Jimmie Rodgers föddes den åttonde september 1897 i Meridian, Mississippi, och dog den 26 maj 1933.

Hank Williams

Hank Williams inspirerades väldigt mycket av Jimmie Rodgers musikstil. Artisten Hank Williams dog väldigt ung, bara 29 år gammal, men trots detta hann han skriva och spela låtar som sedan dess har gjorts om i många varianter av andra artister. Hank Williams föddes den 17 september 1923 i Alabama och dog den första januari 1953.

The Carter Family

Gruppen the Carter Family var som namnet säger en grupp som bestod av familjen Carter, närmare bestämt A.P. Carter, hans fru Sara Carter och deras svägerska Maybelle Carter. De var väldigt influerade av så kallad mountain gospel och ballader. Maybell Carter är än i dag känd för sitt innovativa gitarrspelande. Bandet har influerat såväl senare generationer inom bluegrass-, country-, pop- och rockmusiken, som den amerikanska folkmusiken under 1960-talet. Gruppen var aktiv mellan 1927 och 1943.

Add Your Comment

nominal