Dolly Parton

Author: | Posted in Countrymusik No comments

Dolly Parton är ett ikoniskt namn inom countrymusiken, då hon är den mest prisbelönade kvinnliga countryartisten genom tiderna. Även om hon är mest känd som sångerska är hon också verksam som låtskrivare och instrumentalist – faktum är att hon behärskar fem olika instrument: gitarr, banjo, autoharpa, piano och munspel. Sammanlagt har Parton skrivit och komponerat fler än 3 000 låtar, och bland dessa hittar man hits som ”I Will Always Love You”, som Whitney Houston gjorde till en internationell pophit.

Parton föddes år 1946 i Tennessee i USA, där hon växte upp i en fattig familj. Musiken var tidigt en viktig del i hennes liv, då hon började sjunga och framträda i hennes morfars kyrka när hon var sex år gammal. Så småningom började hon också framträda i lokala radioprogram och tv-program, något som sedermera ledde till att hon, tretton år gammal, spelade in sin första singel: ”Puppy Love”. Det var i samband med detta som hon för första gången träffade Johnny Cash, som uppmuntrade henne att följa sina instinkter när det gällde hennes framtida karriär. När hon var 18 flyttade Parton därför till Nashville, och hade flera kommersiella framgångar som låtskrivare.Dolly_Parton_in_Nashville_2

Parton började få framgångar som countrysångerska år 1967, då hon fick en plats i Porter Wagoners tv-program The Porter Wagoner Show. Tillsammans spelade Wagoner och Parton också in ett flertal duetter som blev relativt framgångsrika. Partons verkliga genombrott kom dock inte i form av en duett, utan en singel hon släppte själv: ”Jolene”. ”Jolene” släpptes sent under år 1973, toppade countrylistan i USA i februari 1974 och nådde även den nedre delen av Hot 100-listan. ”Jolene” nådde också listorna i Storbritannien, vilket var den första större framgången för Parton i landet. Parton hade alltid tänkt sig en solokarriär, och efter framgångarna med ”Jolene” tog hon steget och lämnade Wagoners show. Som historien skulle utvisa var det rätt beslut.

Om du är ett stort fan av Dolly Parton, och tycker om att sitta och lyssna på hennes musik ostört hemma, behöver du en bekväm soffa i vardagsrummet där du verkligen kan sjunka in i Partons countrytoner. På Furniturebox.se hittar du ett stort utbud av soffor för alla smaker.

Add Your Comment

nominal