Kicki Danielsson

Author: | Posted in Okategoriserade No comments

Vår folkkära sångerska som egentligen heter Elsie Ann-Kristine Roos, född Danielsson är född 10 maj 1952 i skånska Visseltota. Hon började tidigt med musiken, och redan som sjuåring debuterade hon i en fullsatt kyrka. Då sjöng hon ”När Jesusbarnet låg en gång”. Hon fick därefter sjunga solo i flera luciatåg, och när Kicki var nio år fick hon ett dragspel.

Kicki deltog 1967 i en talangtävling, och spelade då på sitt dragspel. Hon började sin karriär som dansbandssångerska 1969 i dansorkestern Nickies. Där stannade hon till 1973, då hon började som sångerska i Wizex. Det var även med Wizex och Lasse Holm som hon deltog i den svenska Melodifestivalen 1978, med låten ”Miss Decibel”. De hamnade på andra plats i tävlingen. Under 1979–1982 släppte Wizex flera inspelningar, med Kicki som sångerska.

År 1982 lämnade Kicki Wizex och satsade istället på Chips, den country- och popgruppen hon bildade tillsammans med Lasse Holm 1979. År 1980 var det dags igen att delta i Melodifestivalen, då med Chips och låten ”Mycke mycke mer”, och de slutade på en fjärdeplats. Året efter ställde de upp i Melodifestivalen igen med låten ”God morgon”, och kom på en andraplats. Men skam den som ger sig, så 1982 deltog Chips åter igen i Melodifestivalen med ”Dag efter dag”, och nu äntligen fick de ta hem segern. Detta år ingick Elisabeth ”Bettan” Andreassen även i gruppen. I Eurovision Song Contest, slutade de åtta. År 1983 upplöstes Chips, och de gick skilda vägar med sina karriärer.

Roosarna

När Kicki träffade Kjell Roos, som var gitarrist i gruppen Roosarna, uppstod kärlek de blev snabbt ett par och gifte sig. Tillsammans fick de två barn, en flicka och en pojke. I samband med att de gifte sig, började Kicki även som sångerska i Roosarna. År 1985 deltog Kicki i Melodifestivalen som solosångerska med låten ”Bra vibrationer”, då slutade hon på en tredje plats. Kicki är även en duktig joddlare och skriver ibland även egna texter.

Kickis musik och texter är käcka och svängiga, så gillar du henne, countrymusik och tänkt gå en dejting är det aldrig fel att besöka en countryklubb.

Mer countrymusik

Med tiden började Kicki mer och mer sjunga country och har också blivit utsedd till Skandinaviens bästa countrysångerska. I och med det fick även USA upp ögonen för hennes country-talang, och 1986 fick hon en egen tv-show ”Kicki i Nashville”. Den kände producenten Andy Di Martino upptäckte hennes talang och hon kom att jobba tillsamman med honom i flera år. Hon gjorde flera resor till USA och spelade in plattan ”Midnight Sunshine”. Kicki blev även utsedd av Nashvilles borgmästare till hedersmedborgare. År 2009 berättade Kicki Danielsson i tv-programmet ”Så ska det låta” att hon funderade på att sluta med musiken, men i samma program träffade hon Sören ”Sulo” Karlsson som var huvudman i gruppen Diamond. Den träffen slutade med en countryplatta ”Postcard from a Painted” som kom ut 2015.

Add Your Comment

nominal