Willie Nelson

Author: | Posted in Countrymusik No comments

Countrylegenden Willie Nelson må ha varit med i leken länge nu, men har ännu inte saktat ner på tempot. Med en karriär inom både musik och film som sträcker sig över fem omvälvande decennier är Nelson idag en av countrymusikens mest kända profiler. Han har närmare 100 skivor på sin diskografi och han har medverkat i över 30 filmer. Samtidigt har han gjort sig ett namn som aktivist och författare och driver Farm Aid för att stödja amerikanska jordbrukare. Willie Nelson är också känd för att lobba för en legalisering av marijuana och driver ett företag som producerar biobränsle.

Outlaw country och Highwaymen

Nelson är en av förgrundsgestalterna inom countrygenren ”outlaw country” som i slutet av 60-talet vände sig mot den kommersiella, poppiga countryn som då var på framväxt. Tillsammans med Johnny Cash, Kris Kristofferson och Waylon Jennings spelade han i The Highwaymen fram till 1995 och influerade en stor del av den alternativa countryscenen som idag betytt mycket för rockartister som Tom Petty och Ryan Adams. Willie Nelsons son Lucas spelar gitarr med Neil Young då Young och Nelson är gamla vänner. Deras vägar har korsats både av musikaliska och politiska skäl då de ofta spelar live i samband med politiska protester och demonstrationer.

Trigger – en nylonsträngad elgitarr

Det är sällan man ser Willie Nelson utan hans ständiga kumpan, gitarren Trigger. Trigger, som är döpt efter Roy Rodgers häst, är Nelsons välanvända nylonsträngade gitarr som han köpte 1969 då hans elektriska Baldwin hade blivit trampad på av en överförfriskad man efter en spelning. I utbyte blev han erbjuden en akustisk gitarr av modell Martin N-20. Efter att ha installerat en mikrofon kunde Nelson koppla den akustiska N-20:n direkt till förstärkaren och på så vis fick Nelsons musik sitt speciella sound. Efter att ha spelat på det brasilianska rosenträet med ett plektrum i över 40 år har nu gitarren ett hål i kroppen där träet helt enkelt slitits ner. Genom åren har också över hundra kollegor signerat Trigger.

Add Your Comment

nominal