Johnny Cash

Author: | Posted in Countrymusik No comments

Johnny Cash är ett av de mest ikoniska namnen inom genren country, och hans album har sålts i mer än 50 miljoner exemplar.

Cash föddes år 1932 i Arkansas i USA, men dog i countrymusikens huvudstad, Nashville, i Tennessee, år 2003. Cash fick sitt genombrott år 1955 när han skrev skivkontrakt med Sun Records. På den tiden spelade han med bakgrundsbandet The Tennesse Two, som bestod av Luther Perkins och Marshall Grant, men år 1960 började även trummisen W.S. Holland att spela med dem, varför gruppen bytte namn till The Teennesse Three. Både namnet och gruppen stannade med Cash ända in på 1990-talet.johnny_cash_promotional_photo_2-1

Sedan genombrottet på 50-talet fortsatte Cash att vara verksam musikaliskt i princip fram till sin död. Han gav till exempel ut nyproducerade skivor under hela fem årtionden, något som få andra artister har lyckats med. Förutom sin produktivitet som artist var Cash också känd för sina insatser inom den amerikanska fångvården. Han propagerade flitigt för en mer human fängelsevård, och uppträdde på flera fängelser. Bland annat har en av hans mest kända liveinspelningar gjorts på ett fängelse, Folsom, och han uppträdde även år 1972 på Österåkeranstalten som ligger norr om Stockholm. Även detta uppträdande förevigades genom liveinspelningen På Österåker.

Vid samma tillfälle, då Cash befann sig i Sverige år 1972, bjöds han in av pingstpastorn Lewi Pethrus att göra en annan välkänd spelning (i alla fall i Sverige), nämligen i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Denna spelning blev omtalad kanske framförallt för att den var kontroversiell; pingstkyrkan och andra frikyrkliga rörelser hade tidigare betraktat så kallad profan musik som synd.

Johnny Cash utmärkte sig inte bara genom sin musik, utan också genom sin ständigt mörka klädstil, som gav honom smeknamnet “The man in black”, och det faktum att han alltid hälsade sin publik med ett enkelt “Hello, I’m Johnny Cash”.

Att lyssna på Johnny Cash och andra ikoniska countryartister kan få vem som helst att längta till ett liv på landet, närmare naturen. Det är inte möjligt för alla, men även om man bor nära stan kan man skapa en lantlig känsla i trädgården genom att bygga ett växthus där. När andan faller på och man längtar efter lantlivet kan man då gå ut och påta bland odlingarna i sitt växthus, för att stilla längtan något.

 

Add Your Comment

nominal